Vanaf 2022 is certificering voor de Safety Culture Ladder verplicht. Bereid u tijdig voor!

U kent de Safety Culture Ladder (SCL) ongetwijfeld al, voorheen bekend als de Veiligheidsladder. Deze beoordelingsmethode om het veiligheidsbewustzijn en handelen in bedrijven te meten is immers al jaren geleden geïntroduceerd. Maar wist u ook dat het vanaf 1 januari 2022 verplicht is om als bedrijf gecertificeerd te zijn voor de Safety Culture Ladder als u mee wilt doen aan aanbestedingen in de bouw? Wij raden u daarom aan om tijdig te beginnen met uw voorbereidingen.

Waarom de Safety Culture Ladder ?

Nog altijd vinden er jaarlijks veel onveilige situaties en bedrijfsincidenten plaats vanwege onveilig handelen. Met deze methode gaat u als organisatie bewust aan de slag met het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en veiligheidsgedrag onder de medewerkers. Het doel van de Safety Culture Ladder is het terugbrengen van het aantal onveilige situaties met minder incidenten (verzuim, schades) tot gevolg en het vergroten van de Safety Awareness. De Safety Culture Ladder biedt kaders voor veilig werken voor bedrijven die in diverse sectoren werkzaam zijn.

Gedrag maakt het verschil

Dr. Jeannette Hofman-Züter is sinds september 2019 de nieuwe projectmanager bij normalisatie-instituut NEN voor de Safety Culture Ladder. Zij geeft de essentie van de Veiligheidsladder als volgt weer: “Wat de SCL in mijn optiek zo interessant maakt is dat het kijkt naar diepe, bijna verborgen lagen in een organisatie: die van bedrijfscultuur en dan met name op het gebied van veilig werken. Die laag is ontzettend belangrijk in de effectiviteit van veiligheidsmaatregelen. In hoeverre houdt men zich hieraan en is veiligheid bespreekbaar? In hoeverre zit veiligheidsbewustzijn in het DNA van mensen? In bedrijven waar tijd kostbaar is en er (zware) ongevallen kunnen optreden, maakt iemands gedrag het verschil in het voorkomen van ongelukken. Het feit dat dit nu via de SCL in kaart gebracht kan worden vind ik een enorm interessant gegeven.”

Veiligheidsladder als volgende stap in veilig werken

Jeannette Hofman-Züter ziet de SCL echt als een volgende stap in veilig werken: “Veel grote bedrijven hebben al bepaalde veiligheidscertificaten op orde en kijken nu naar de volgende stap: de omslag in cultuur, ook wel houding en gedrag genoemd. Dan is de SCL de meest voor de hand liggende optie. Want de menselijke factor, met andere woorden houding en gedrag, speelt een enorme rol als het om het omzetten van veiligheidsbeleid gaat. Op de juiste manier de juiste beslissing nemen doet alleen iemand bij wie veiligheid echt in het DNA zit.”

Vragen?

Heeft uw vragen over bovenstaande informatie? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)345 585 000 of via e-mailadres info-cert@normecgroup.com.

Deze dienst is wellicht interessant voor u

verankering voor veilig werken

Safety Culture Ladder

U wilt het veiligheidsbewustzijn binnen uw organisatie stimuleren? Onderscheid u met een certificering voor de Safety Culture Ladder. Normec Certification is uw partner.

Lees meer
Normec Certification Normec Certification logo Stationsweg 2 4191 KK Geldermalsen +31 (0)345 585 000 https://www.linkedin.com/company/normeccertification
Nieuwsbrief

Weten wat er speelt in de branche? Schrijf u in voor onze periodieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte

Menu