Nieuws

Voldoen aan wet- en regelgeving

Auditor maakt aantekeningen

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Er is een thema dat op dit moment bij vrijwel ieder bedrijf in Nederland een speerpunt is: duurzaamheid. Klanten van bedrijven in vrijwel alle branches vragen erom. Maar ook steeds meer bedrijven moeten voldoen aan wet- en regelgeving op het gebied van milieu, maatschappij en governance (ESG). Dit lijkt allemaal niet eenvoudig, maar certificering kan hier zeker bij helpen. Tenminste, als en wanneer je de mogelijkheden ziet.

Onvermijdelijk om duurzaam te werken

Arjen Werkmeester (37) is commercieel directeur bij Normec. Hij snapt heel goed hoe belangrijk duurzaamheid kan zijn, maar ook dat het niet altijd even makkelijk te realiseren is zonder goed overzicht. “Zowel zakelijk als privé is dit een onderwerp dat me bezighoudt. Ik heb zelf twee jonge kinderen, die wil ik ook een mooie toekomst bieden. Maar zakelijk zie ik ook dat het voor steeds meer bedrijven onvermijdelijk is dat ze duurzaam werken. Niet alleen vanwege de wet- en regelgeving, maar ook (en soms vooral) omdat hun klant het vraagt. Wanneer bedrijven duurzaamheid links laten liggen, kan ze dat zeker op dit moment beperken in hun marktaandeel.”

Hoewel de meeste bedrijven zich hiervan wel bewust zijn, ziet Werkmeester ook dat nog niet alle bedrijven weten hoe ze duurzame doelstellingen ook echt kunnen halen. Dat kan te maken hebben met een gebrek aan overzicht, maar ook met een gebrek aan informatie van wat er allemaal mogelijk is.

Geen advies, wel inzicht

“We kunnen en mogen als certificeerder natuurlijk nooit optreden als consultant en goedbedoelde adviezen gaan uitdelen,” stelt Werkmeester duidelijk. “Maar wat we wel heel goed kunnen, is overzicht en inzicht bieden.”

Zeker op het gebied van duurzaamheid valt er nog ontzettend veel te verbeteren voor bedrijven. En daar kan certificering heel goed bij helpen, vertelt Werkmeester. “Met onze CO2 prestatieladder kunnen bedrijven bijvoorbeeld perfect zien waar ze staan op het gebied van verduurzaming. Niet alleen binnen hun eigen bedrijf, maar ook in samenwerking met andere partijen in de keten.”

De CO2 prestatieladder beklimmen is niet alleen handig en nodig om de resultaten van duurzaamheidsbeleid inzichtelijk te maken. Deze methode geeft ook direct inzicht in de duurzaamheid richting potentiële klanten en kan daardoor een groot verschil maken bij de gunning van bepaalde opdrachten. Want ook hierbij staat duurzaamheid heel vaak centraal.

Goed certificeren kan alleen als je naast de klant staat

De certificeringstak van Normec is al meer dan twintig jaar actief in de sector en daardoor is een enorme hoeveelheid kennis en ervaring opgebouwd. “Nogmaals, we zijn echt geen verkapte consultants, maar staan ook niet op een afstand de voorwaarden en regels te toetsen,” benadrukt Werkmeester. “We staan écht naast onze klanten. De toetsing is de toetsing, maar de manier waarop we dat doen, is wel dat de klant er ook wat aan heeft.”

Op het gebied van duurzaamheid biedt Normec naast alle specifieke certificaten ook het veelomvattende ISO 14001 certificaat aan. Met dit certificaat kunnen bedrijven laten zien dat ze voldoen aan alle milieu wet- en regelgeving. En het biedt ook echt meerwaarde in de operatie van veel bedrijven legt Werkmeester uit. “Een van de eisen van dit certificaat is het inrichten van een milieumanagementsysteem. Daarmee worden bedrijven zich vaak direct bewust van de impact van hun bedrijfsprocessen op het milieu. Die breng je vervolgens in kaart én er worden acties gedefinieerd om de milieuaspecten ook te beheersen. Dus dit is een certificering die bedrijven in de uitvoering ook echt kan helpen bij het controleren en het verder ontwikkelen van de duurzaamheid van hun organisatie én operatie.”

Snel, simpel overzichtelijk

Hoewel om het onderwerp certificering soms nog een wat ‘stoffig imago’ hangt, is dat in de praktijk zeker niet het geval wat Werkmeester betreft. “We hebben absoluut een kritische manier van toetsen, maar daarmee geven we ook direct inzichten waar onze klant zelf vaak niet op zijn gekomen. Zonder dat we met een autoritair vingertje gaan wijzen natuurlijk.”

Tijdens het hele proces van aanvraag tot uitvoering biedt Normec zoveel mogelijk gemak en informatie. “We sturen offertes binnen een dag naar de klant, maar ook bij de certificering zelf proberen we het zo makkelijk mogelijk te maken. Klanten kunnen de certificering altijd inzien en bijhouden in ons systeem, zo is er een open en transparante situatie. Precies dat is de basis voor het vertrouwen dat nodig is om resultaten halen en om echt prettig met elkaar samen te werken.”

Heeft u vragen?

Of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Blijf ook in 2023 uw installatiewerkzaamheden uitvoeren 

Blijf ook in 2023 uw installatiewerkzaamheden uitvoeren 

Invoering Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Invoering Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023