Nieuws

Veiligheidscultuur binnen de organisatie

Vrouw met bouwhelm

Safety Culture Ladder (SCL): wat, voor wie en waarom?

SUEZ Remediation is onlangs door Normec Certification geauditeerd voor de SCL. Edwin van Noord, QSE Coördinator bij SUEZ, deelt in dit artikel zijn ervaringen.

Per 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen of contracten. Die gezamenlijke afspraak wordt Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd en wordt in praktijk gebracht met de Safety Culture Ladder (SCL), ook wel Veiligheidsladder genoemd. Maar, wat toetst de SCL precies? En, wat voegt het SCL-certificaat toe aan de bestaande certificeringen en richtlijnen omtrent veilig werken? Arjen Werkmeester, commercieel directeur Normec Certification, licht dat kort toe.

Arjen vertelt: “De SCL houdt de veiligheidscultuur, het gedrag van mensen in een organisatie tegen het licht. Wat dit certificaat onderscheidt van de andere regelingen en normen op het gebied van veilig werken is dat het echt aantoonbaar maakt hoe het veiligheidsbewustzijn is verankerd in de haarvaten van een organisatie. Dat komt door de werkwijze van de auditoren inherent aan deze certificering. In plaats van een documentenonderzoek waarbij procedures, formulieren en handboeken worden beoordeeld, worden tijdens een SCL-audit kwalitatieve data vergaard door persoonlijke interviews. Deze worden gehouden onder mensen van hoog tot laag in de betreffende organisatie: van de directeur tot aan de receptioniste, de chef werkplaats, de uitvoerende medewerker… noem maar op. Zo ontstaat een compleet beeld van de veiligheidscultuur binnen een organisatie.”

Serieus in veiligheid

“Met het SCL-certificaat geef je als organisatie aan hoe serieus je het thema veiligheid neemt. Je laat aan de buitenwereld zien: onze veiligheidscultuur is in orde. Een SCL-certificering voorkomt tevens dat je aan iedere nieuwe opdrachtgever moet gaan uitleggen hoe jouw mensen veilig werken. Bovendien zullen SCL-gecertificeerde bedrijven waarschijnlijk graag samenwerken met bedrijven die dat ook doen. De SCL heeft daarom een positief effect op de algemene veiligheid in de bouwsector. En dat is volgens mij alleen maar goed nieuws!”

De SCL: audit in de praktijk

Edwin van Noord begeleidde onlangs twee medewerkers van Normec Certification die bij SUEZ Remediation auditeerden voor de SCL. Hoewel veilig werken altijd al een speerpunt was van de organisatie deed hij toch nieuwe inzichten op tijdens de tweedaagse audit.

Edwin licht toe: “We werken bij SUEZ op steeds wisselende locaties met groot materieel dat letsel kan toebrengen als er niet zorgvuldig mee word omgegaan. Het creëren van een veilige werkomgeving voor onze mensen is een vanzelfsprekendheid die er bij ieder van ons in zit. Hoewel we een mooie veiligheidscultuur hebben staan, is het onze ambitie om het veiligheidsbesef nóg meer te vergroten. De SCL helpt daar echt bij. Dat begint al bij de voorbereiding op de audit. Zo hebben we het zelfanalysetool SAQ Extended van de NEN doorgenomen, dat verplicht is voor de audit SCL Light die wij bij Normec afnamen. Daar kwamen zaken uit naar voren die we nog voor de audit konden verbeteren. Tijdens de audit zelf, die overigens soepel verliep, kwamen er daardoor nauwelijks nieuwe dingen aan bod.”

Leren van elkaar

“Het mooie van de audit vond ik de manier waarop de auditoren hun vragen stelde. En hoe ze doorvroegen naar voorbeelden van praktijksituaties, om sociaal wenselijke antwoorden te voorkomen. Niet dat we daar bang voor waren. We hadden onze medewerkers van tevoren gezegd dat ze vooral hun eerlijke mening moesten geven. Ook wij willen immers leren van hun kijk op de zaak. Het inzicht dat ik heb verworven door de audits is dat we nog beter kunnen inspelen op de individuele informatiebehoefte van medewerkers wat betreft nieuws over veiligheid. De ene medewerker vindt dat we daar al ruimschoots in voorzien, voor een ander kan er nog wel meer bij. Er is blijkbaar nog ruimte voor maatwerk. Aandachtspunten waren de informatievoorziening aan onze nieuwe medewerkers, waar we al mee bezig zijn in de vorm van een on-boardingstraining, en het overbrengen van het veiligheidsbesef aan degenen in de flexibele schil en aan de onderaannemers.”

Bewust veilig

“Die aandachtspunten geven precies aan waar de SCL op toetst: de human factor. Je kunt als organisatie de regeltjes netjes volgen, je medewerkers een VCA-papier laten behalen, hen periodiek wijzen op de risicofactoren, maar veilig werken valt of staat bij gedrag. En dat gedrag is weer een gevolg van de veiligheidscultuur die is gecreëerd. Onbewust onveilig handelen is in verreweg de meeste gevallen de oorzaak van schade of letsel. De SCL maakt je er als organisatie van bewust waar het nog beter kan en hoe je daarin je medewerkers, maar ook de bedrijven met wie je samenwerkt kunt meenemen. Beter, en dus veiliger, kan het namelijk altijd”, aldus Edwin.

Wees voorbereid en wacht niet te lang

De verwachting is dat er dit jaar, voor 1 januari 2022, een groot aantal organisaties moeten worden gecertificeerd. Wacht dus niet te lang met het inplannen van een afspraak voor een SCL-audit en neem direct contact op met Normec Certification. Onze auditoren staan voor u klaar.

Gerelateerd nieuws

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Blijf ook in 2023 uw installatiewerkzaamheden uitvoeren 

Blijf ook in 2023 uw installatiewerkzaamheden uitvoeren 

Invoering Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Invoering Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023