Nieuws

Duurzaam en circulair werken

Man met gele helm en bouwplan

Alle certificaten onder één dak

Maatschappij en markt vragen steeds vaker om duurzaam en circulair werken. Dat heeft zijn weerslag op het soort certificaten dat aanbestedende partijen vragen van opdrachtnemers. Arjen Werkmeester, commercieel directeur bij Normec Certification, ziet nog een andere trend: “De nadruk bij certificering ligt steeds minder op controle en meer op bewustzijn creëren.”

De markt verandert continu. Ook in de sloop- en recyclingbranche zijn verschillende trends en ontwikkelingen gaande. Wat zijn de belangrijkste op het gebied van certificeren?

“Je ziet een duidelijke verschuiving optreden naar duurzaamheid, milieu en CO2-reductie. Daar is veel aandacht voor. Een andere belangrijke trend is circulariteit. In de sloopbranche zie je op dit moment een enorme vraag naar alles wat met circulair slopen te maken heeft. Een aantal grote bestekschrijvers dicteert immers steeds vaker dat er circulair gesloopt en gebouwd moet worden. Dat zie je terug in de certificaten die wij afgeven. Vorig jaar heb ik het eerste Verificatiecertificaat ‘Circulair Sloopproject’ mogen uitreiken en er zullen dit jaar meer volgen. In dat kader is ook BRL 2506 relevant, de richtlijn die toeziet op het correct gebruik van recycling granulaten voor toepassingen in beton, wegenbouw, grondbouw en werken.”

Maar ook bewustzijn is een hot topic volgens Werkmeester. “Op het gebied van veiligheid bijvoorbeeld. Dat wil je meten en bedrijven kunnen dat doen met behulp van de Safety Culture Ladder. Je stapt daarmee af van de klassieke manier van auditeren en certificeren, waarbij een bedrijf allerlei documenten moet laten zien om de borging en aantoonbaarheid op tafel te krijgen. Tegenwoordig focussen we veel meer op bewustzijn bij de medewerkers.”

 Wie googlet op ‘certificering’ vindt tal van instanties die dat zeggen te kunnen. Waarom moeten bedrijven dan voor Normec Certification kiezen?

“Vanwege onze deskundigheid, snelheid en transparantie. Klanten ontvangen binnen één werkdag een offerte en kunnen binnen één maand gecertificeerd zijn. De transparantie blijkt uit het feit dat in onze offertes nooit verborgen kosten, meerwerk of kleine lettertjes staan. We zijn marktleider voor bepaalde regelingen en al onze auditors komen uit de praktijk, dat is onze kracht. Wij kunnen 28 verschillende regelingen aanbieden: van algemene tot branchespecifieke regelingen. Dan wil je graag één aanspreekpunt, één auditor. En niet steeds een nieuw gezicht, waar je het verhaal opnieuw aan moet vertellen.” Een ander voordeel dat Werkmeester noemt is het klantportaal. “Bij ons hoef je niet oneindig documenten over en weer te mailen. Alles kan in het gebruikersvriendelijke portaal worden geüpload, waar zowel de klant als de adviseur toegang tot krijgt. Dat maakt het voor iedereen inzichtelijk, transparant, volgbaar en werkbaar.”

Unieke samenwerking

Normec Laboratorium, de zuster onderneming van Normec Certification, heeft ook een eigen Analyse Service, die ondernemers helpt met de controle van hun productieproces. “Wij analyseren de noodzakelijke onderzoekinspanning, die wordt voorgeschreven in de norm of BRL en maken daarop een monsternemings- en onderzoekprogramma en een optimale werkindeling”, legt Werkmeester uit. “De resultaten kunnen bedrijven inzien via het eerder genoemde portaal. Het biedt een permanent inzicht in het productieproces, altijd en overal.”

Vragen?

Heeft uw vragen over bovenstaande informatie? Neem dan gerust contact met ons op via telefoonnummer +31 (0)345 585 000 of via e-mailadres info-cert@normecgroup.com.

Bron: RecyclyPro, jaargang 2, nummer 1 2021 februari – maart

Gerelateerd nieuws

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Certificering voor duurzaamheid is veel meer dan een verplicht nummer

Blijf ook in 2023 uw installatiewerkzaamheden uitvoeren 

Blijf ook in 2023 uw installatiewerkzaamheden uitvoeren 

Invoering Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

Invoering Omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023