Referentie

Rust en overzicht dankzij het handige systeem

Van der Zanden emissieloze sloop

Van der Zanden over Normec Certification

Van der Zanden logo

Aannemingsbedrijf Van der Zanden Moergestel B.V. denkt niet alleen na over innovatie en duurzaamheid, ze brengen het ook elke dag weer in de praktijk. Dat blijkt bijvoorbeeld al uit het feit dat ze de eerste (en vooralsnog enige) elektrisch aangedreven kraan van Nederland inzetten. Een welkome aanwinst, zeker als je zo de kans hebt om de eerste emissieloze sloop van Nederland te realiseren. Voor de certificering is Van der Zanden al jarenlang een tevreden klant bij Normec, dus ook voor dit project kloppen ze aan bij hun betrouwbare certificeringspartner.

 

Duurzaam van GWW tot en met sloop

Van der Zanden is een divers bedrijf met een drietal expertises: het aannemingsbedrijf (GWW en natuur- en cultuurtechniek), milieu (met alle diensten van sloop, asbestsanering tot en met bodemsanering) en een grondbank voor de circulaire verwerking van grond.

Edith Cleijsen (Kam-Coordinator) heeft bewust gekozen om bij Van der Zanden te werken. Want dit bedrijf heeft iets heel speciaals te bieden. “Duurzaamheid en innovatie zijn natuurlijk bij veel bedrijven een belangrijk thema. Toch blijft het soms bij het maken van plannen en wordt er niet altijd zoveel gedaan als kan. Bij Van der Zanden is dat echt anders, we willen dat wat we kunnen doen, ook daadwerkelijk in de praktijk brengen. Dat geeft voor mij en veel andere medewerkers een extra dimensie aan het werk.”

Deze ambitie, maar ook de daadkracht maken Van der Zanden binnen de branche en ver daar buiten een van de meest innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid.

 

Oude Harley-garage, nieuwe duurzame insteek

De allereerste emissieloze sloop van Nederland, dat was de ambitie van de opdrachtgever en Van der Zanden bij het terrein van de oude Harley-garage in Breda. Om te laten zien dat Van der Zanden niet alleen emisieloos werkt maar ook de materialen circulair en duurzaam afzet, is de expertise van Normec ingezet. “We willen ook kunnen aantonen dat we hierbij zoveel mogelijk circulair werken. Daarom hebben we het circulaire sloopcertificaat bij Normec aangevraagd én mogen ontvangen,” licht Cleijsen toe. Er is niet voor niets gekozen voor Normec, want ook deze organisatie staat voor het creëren van een betere wereld. De realisatie van een veilige en gezonde werk én leefomgeving staan daarbij voorop.

Vier mannen op de foto van Normec Certification en Van der Zanden met een certificaat

De diensten van Normec worden al jaren ingezet bij Van der Zanden. “We kennen elkaar en vertrouwen elkaar. Inhoudelijk kunnen we elkaar goed vinden, maar Normec zorgt ook dat alle certificeringen altijd inzichtelijk zijn. Én het proces dat eraan voorafgaat. Het volledig geautomatiseerde systeem stuurt automatische updates en berichten, dus we zijn altijd op orde. Dat geeft vertrouwen.”

De kennis van elkaars manier van werken en het expertiseniveau van beide partijen zorgen ervoor dat er op het oude Harley-terrein een schone en stille sloop wordt gerealiseerd. Dat gaat (veel) verder dan alleen de inzet van een elektrische kraan.

 

Het volledig geautomatiseerde systeem stuurt automatische updates en berichten, dus we zijn altijd op orde. Dat geeft vertrouwen.

Edith Cleijsen, Kam-coördinator Van Der Zanden

 

Niet alleen denken over duurzaamheid, maar ook doen

Van der Zanden wil op ieder vlak waar het kan duurzaam werken. Naast de inzet van de eerste elektrische kraan, wordt ook een elektrische Giant Shovel ingezet. De uitbreiding van het elektrische wagenpark wordt de komende jaren verder vorm gegeven.

Een mooie toevoeging, maar Van der Zanden doet nog meer op het gebied van duurzaamheid..

Van der Zanden emissieloze sloop

Het bedrijf voorziet ook in een gecertificeerde grondbank waar grond milieukundig wordt getest om vervolgens weer in te kunnen zetten bij projecten. Kan dat niet, dan wordt de verdere afzet volgens de wettelijke richtlijnen uitgevoerd.

“Het dak van onze loods ligt vol met 2400 zonnepanelen,” vertelt Cleijsen. “Daarmee kunnen we ook de elektrische accupacks opladen, die al onze bouwketen voorzien van stroom. Een stuk minder vervuilend en veel stiller dan de generator die daarvoor eerder werd gebruikt.”

Een duurzame relatie voor duurzame uitvoering

Waarom Cleijsen en haar collega’s zo graag werken en blijven werken met Normec? Dat gaat echt verder dan ‘een leuk reclamepraatje’ vindt Cleijsen: “Met het handige systeem van Normec zijn onze processen veel minder foutgevoelig en worden termijnen niet meer overschreden. Dat geeft toch een stuk rust en overzicht.”

Maar Cleijssen ziet meer. “Door de jarenlange ervaring met elkaar, kennen we elkaar goed en kunnen we dit soort ambitieuze projecten ook waarmaken. Emissieloos klinkt heel mooi, dat is het ook, maar het gaat echt om de details. Je moet heel goed weten waarmee je bezig bent. Samen met de zeer ervaren mensen van Normec kunnen we dit helemaal inzichtelijk maken. Des te trotser zijn we dan ook dat we het circulaire sloopcertificaat hebben mogen ontvangen.”

Gerelateerde diensten