Referentie

De bouw ver vooruit

Auditor ter plaatse maakt aantekeningen

C.A. de Groot

 

C.A. de Groot

 

C.A. de Groot is de bouw ver vooruit’, luidt het motto van het Alkmaarse familiebedrijf. En zo is het maar net; voorafgaand aan de bouw verricht C.A. de Groot onder meer sloop- en demontagewerkzaamheden. Maar het motto laat ook het innovatieve karakter zien van de familie. De C.A. de Groot Groep timmert al sinds 1954 aan de weg. Inmiddels is het familiebedrijf flink wat activiteiten rijker en in handen van de derde generatie De Groot. Normec Certification ging in gesprek met Kees de Groot (Algemeen Directeur) en Pieter Kesselaar (KAM/HR-manager).

Van asbestsanering tot afvalinzameling

De C.A. de Groot Groep is in 1954 begonnen vanuit de sloop. In de jaren ’90 voegde het familiebedrijf asbestsanering toe aan haar activiteiten. Pieter Kesselaar: “Daarnaast zijn wij een jaar of tien geleden gestart met bodemsanering en zamelen we ook afval in. Deze activiteiten sluiten mooi op elkaar aan en passen bij een circulaire economie.

Lange termijn relatie

C.A. de Groot werkt voor uiteenlopende bedrijven uit de bouwsector, maar ook voor bijvoorbeeld overheids- en verzekeringsinstanties. Kesselaar: “We verrichten de ‘normale’ geplande sloopwerkzaamheden, maar zijn ook inzetbaar bij calamiteiten. Denk aan grote industriële branden, waarbij asbest snel gesaneerd moet worden. In ons werk staat kwaliteit altijd centraal. We denken dus actief mee met de klant en nemen een project van A tot Z door. We willen dat een klant van tevoren weet waar hij aan begint. En niet dat een project ineens veel meer omvat dan verwacht. We gaan dan ook echt voor een lange termijn relatie.”

Stabiliteit

Juist die focus op een lange termijn relatie zorgt voor stabiliteit bij C.A. de Groot. Kesselaar: “Zelfs in economisch lastigere tijden. Nieuwe klanten binnenhalen is dan misschien moeilijker, zeker als er een prijsvechtersmarkt ontstaat. Maar bestaande klanten kennen onze kwaliteit en stappen niet zo snel over. Toch voelen wij het ook als de bouw het moeilijk heeft. De eenvoudigere projecten vallen dan bijvoorbeeld weg, maar de complexere opdrachten blijven komen.” De Groot vult aan: “Momenteel ziet de markt er goed uit voor ons. Nu is juist het vinden van goed personeel één van onze uitdagingen. Gelukkig is het personeelsverloop heel laag, waardoor we niet zoveel voelen van deze schaarste.”

Complete elementen hergebruiken

Een andere uitdaging voor C.A. de Groot is het hergebruik van elementen uit bestaande gebouwen. Kesselaar: “De leegstand in Nederland levert een enorme materiaalstroom op. ‘Gewoon’ recyclen zorgt voor energieverlies en een zware CO2-belasting. Grondstoffen moeten namelijk opnieuw verwerkt worden. Vanuit dit oogpunt nemen wij deel aan diverse initiatieven op het gebied van circulair slopen. Het doel hiervan is om meer complete elementen te hergebruiken in het nieuwbouwproces. Denk dus aan glas dat een tweede leven krijgt. Dit hergebruik is een mooie gedachte, waar we graag onderdeel van uitmaken.”

Alle certificaten bij één partij

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van C.A. de Groot. Kesselaar: “Dit is een van de redenen waarom we ons hebben laten certificeren voor de CO2-prestatieladder. Zo kunnen we aantonen dat het milieu belangrijk is voor ons. Ook veiligheid is een thema dat dankzij de VCA-certificatie voor een gedragsverandering heeft gezorgd; veiligheid staat voorop bij ons, maar ook bij onze klanten. Al onze certificaten hebben wij ondergebracht bij Normec Certification. Dit zijn onder meer de ISO 9001, ISO 14001, CO2-prestatieladder (niveau 3), VCA, SVMS 007 (slopen), SC 530 (asbestsanering) en de BRL SIKB 7000 (bodemsanering). Wij hebben voor Normec Certification gekozen toen onze voormalige certificerende instelling stopte met het sloopcertificaat. Vanuit de markt hoorden we goede verhalen over Normec Certification. We hebben toen de overstap eenvoudig kunnen maken. Normec Certification werkt met auditoren die onze business uitstekend kennen. Ze luisteren goed en schakelen snel.” De Groot vult aan: “Het is prettig om alle certificaten bij één partij te hebben lopen. Het biedt ons ruimte voor open communicatie met de auditor. Zo hebben we aan een woord genoeg.”

 

Het is prettig om alle certificaten bij één partij te hebben lopen. Het biedt ons ruimte voor open communicatie met de auditor. Zo hebben we aan een woord genoeg.

Kees de Groot, Algemeen directeur ‘C.A. de Groot

Gerelateerde diensten