Herman Zondag over zijn werk als auditor

Tijdens een audit kwam ik in contact met mijn huidige collega’s van Normec Certification en zij hebben mijn interesse gewekt voor het vak van auditor. Kort daarna heb ik mijn fiets gepakt en na een leuk gesprek met Martje Princen (Oprichter Normec & Managing Director Normec Life Safety & Environment) ben ik nooit meer weggegaan! Dit is nu inmiddels ruim 3 jaar geleden.”

“Er wordt een bak met puzzelstukjes omgekiept en je gaat matchen of het past.”

Herman krijgt energie van het verder op weg helpen van ondernemingen, daarom heeft hij ervoor gekozen om eens aan de ‘andere kant van de tafel’ te gaan zitten. Herman: “Omdat ik nu bij veel meer bedrijven kom, kan ik op deze manier een nuttige bijdrage leveren aan de rest van de maatschappij. Bij ieder bedrijf kijk ik of ze voldoen aan een norm of regeling. Dat kun je vergelijken met een doos met puzzelstukjes: de puzzelstukjes ga je matchen met de aangeleverde bewijsstukken (documenten, interviews) en kijken of ze voldoen aan de eisen van de te toetsen norm. Einde van de dag heb je dan al een goed beeld of een onderneming wel of niet aan de norm voldoet en wat de aandachtsgebieden zijn.” Herman werkt graag met mensen en vindt het belangrijk om een goede relatie met klanten te onderhouden. “Door een goed gesprek aan te gaan met de klanten kun je goed inschatten hoever een onderneming is met het voldoen aan de getoetste norm.”

“In dit werk is het belangrijk om te beseffen dat de persoon die aan de andere kant van de tafel zit, meestal niet zit te wachten op jouw bezoek.”

 In dit werk is het belangrijk om te beseffen dat de persoon die aan de andere kant van de tafel zit, de klant, meestal niet zit te wachten op jouw bezoek. Er zijn vaak spanningen (ga ik vandaag slagen?) en iedereen doet wat hij denkt dat goed is. Herman: “Ik besef goed dat ik in de meeste gevallen niet een welkome gast ben, daarom is het belangrijk om relaxed met de dag te starten. Ik rij dan ook altijd voor de files uit, zodat ik zelf niet gejaagd binnenkom. Verder wil ik graag mijn klant op zijn gemak stellen, zodat we in een ontspannen sfeer met de audit kunnen starten.” Daarvoor heeft hij wel een aantal ijsbrekers. Als ze vragen wat hij wil drinken: “doe maar een cappuccino, want ik ben te lui om te roeren”, zegt Herman lachend. Af en toe een grapje maken, is een belangrijk aspect om mijn klant op zijn gemak te stellen en de rest van de audit af te werken. De meeste klanten zijn aan het eind van de dag opgelucht dat het voorbij is. Tijdens een audit wil ik niet met het spreekwoordelijke ‘vingertje’ wijzen, liever kijk ik gezamenlijk hoe ze het beter kunnen doen. Voor mij is een dag waardevol als ik mijn klant aan het denken heb gezet en hen nieuwe inzichten heb gegeven. ”

“Ondanks dat je veel zelfstandig werkt, heb je ook leuke collega’s waarmee je altijd even kunt sparren.” 

Herman: “De diversiteit van werkzaamheden & de vrijheid van het zelfstandig werkenwaardeer ik enorm bij NormecEen ondernemersmentaliteit. Ondanks dat je veel zelfstandig werkt, heb je ook leuke collega’s waarmee je altijd even kunt sparrenAls je tegen een probleem aanloopt, sta je er nooit alleen voor. Het team is hecht en er is altijd iemand te vinden om samen op zoek te gaan naar een oplossing. Iedere ochtend stap ik weer met plezier in de auto en weet je nooit wat de dag gaat brengen. Dat maakt een baan als dit nooit saai!  

Normec Certification Normec Certification logo Stationsweg 2 4191 KK Geldermalsen +31 (0)345 585 000 https://www.linkedin.com/company/normeccertification

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Menu